Er gebeurt veel!

Het is al weer even geleden dat ik wat heb geschreven. Inmiddels heeft Henk van de Mheen de fractie van VVD Bunschoten verlaten nadat de leden zich grotendeels achter Jannie en mijzelf geschaard hebben. Dat was voor mij persoonlijk een enorme opsteker. Het is fijn te horen dat de leden de koers van Jannie en mij voorstaan i.p.v. de bak herrie die Henk veroorzaakt.

Inmiddels hebben we ons volledig hervonden. We zijn nu met een fractie van 5 man/vrouw weer volop aan de bak. Dit luidt een nieuw fase in voor de plaatselijke VVD.

Ook landelijk is er veel gebeurd. Eerst de discussie rondom de inkomensafhankelijke zorgpremie. Dat is gelukkig niet door gegaan maar ik ben er niet van overtuigd dat we er nu zoveel beter van zijn geworden. Landelijk gebeuren er dingen waar ik niet voor de volle 100% achter kan staan. Hieronder enkele voorbeelden.

Het kabinet wil de dat de gemeentes gaan fuseren naar minimaal 100.000 inwoners. Er is echter op geen enkele manier vast komen te staan dat die schaalvergroting werkelijk een efficiency verbetering geeft. Sterker nog: we zien om ons heen alleen maar voorbeelden dat het niets oplevert. De VVD Bunschoten zal zich dan ook hiertegen verzetten zolang er geen degelijke argumenten op tafel komen. Aan de andere kant moeten we ook realistisch zijn. Ooit zal het er waarschijnlijk van komen. Als Bunschoten moeten we ons dan ook in een positie manoeuvreren dat we nog wat te kiezen hebben. Wanneer we onze kop in het zand steken, eindigen we als een reservaat dat in stand gehouden moet worden door anderen.

Ook op provinciaal gebied dreigen we op te gaan in de zogenaamde FUN provincie. Minister Plasterk heeft de wens uitgesproken dat Flevoland, Utrecht en Noord Holland samen gaan. Ook hier gelden voor ons dezelfde spelregels. Over argumenten willen we praten. We hebben ze echter nog niet gezien.

Dan hebben we onlangs nog de SNS bank staatsbank zien worden. Prachtige bedrijven als bijvoorbeeld Fokker laten we naar de kloten gaan maar SNS, waar het management er een potje van heeft gemaakt, moet gered worden. Ik heb hier persoonlijk een heel slecht gevoel bij. Waarom wordt SNS gered maar laten we de groenteboer om de hoek naar de kloten gaan? De bankensector is ten dode opgeschreven. Voor het betalingsverkeer hebben we geen bank nodig. Alle zogenaamde geweldige “producten” van banken en verzekeraars hebben ons in de crisis gestort waarin we nu zitten. Echte toegevoegde waarde leveren ze allang niet meer. De banken overeind houden is net zoiets als proberen de fotorolletjes te redden.

Waarom moet de directeur van een bank in staatshanden overigens wel 3x de Balkenende-norm verdienen. Hoe kun je dat nu uitleggen?

Ik houd mij vast aan Argentinië. Daar gingen in 2002 veel banken failliet. Het land staat er nu beter voor dan ook. Als er een rotte plek zit moet je het ruim er omheen wegsnijden. Dat geldt ook voor een bank. Anders leren ze het nooit af. We geven nu een slecht signaal af. Je kunt dus aanrommelen wat je wil, uiteindelijk wordt je gered. Het wordt tijd dat banken weer gaan doen wat ze moeten doen. Bijvoorbeeld ondernemers faciliteren.

Maar er is één ding waar ik me nog meer aan erger. Iedereen heeft commentaar op politici maar wanneer je mensen zoekt die tijd in onze democratie willen steken, zijn ze niet thuis. Willen we dan geen democratie meer? Wordt Mark Rutte onze nieuw dictator. Nee, dat wil niemand. Wanneer je wil dan dingen anders of beter gaan, investeer er dan ook zelf in i.p.v. alleen maar commentaar leveren. Stop met klagen en neem deel. Ik heb het ook gedaan. Op een dag ontdekte is dat ik op Statler en Waldorf van de Muppet Show begon te lijken. Je weet wel, die twee oude klagende mannetjes op het balkon. Toen heb ik er wat aan gedaan en ben ik politiek actief geworden. Dat werkt heel heilzaam! Ik kan het iedereen aanbevelen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *