CU dient motie voor 100% rookverbod en de reactie van Pieter de Vos (CAP) hierop

Vandaag is in De Bunschoter te lezen dat de landelijke fractie van de Christen Unie een motie heeft ingediend om een 100% rookverbod af te dwingen. Pieter de Vos bezigt een behoorlijk liberaal standpunt waarbij ik mij afvraag of dit het standpunt van zijn partij is. “De vrijheid van vraag en aanbod wordt ingeperkt”.

Een liberaal standpunt is echter dat vrijheid gaat tot waar het de vrijheid van anderen inperkt. Dat kun je op verschillende manieren opvatten. Vanuit de ondernemer lijkt het een inperking van de keuzevrijheid. Vanuit de niet-roker is het een inperking van de vrijheid omdat het niet te harden is in een kroeg waar je uitgerookt wordt. Voor mij is voor mijn standpuntbepaling de democratisch tot stand gekomen wet. Die zegt dat er in sportkantines sowieso niet gerookt mag worden. Verder alleen in de horeca zonder personeel. Zo simpel is het. Nu geven we een signaal af dat we de wet aan onze laars kunnen lappen. Handhaven dus!

 

3 thoughts on “CU dient motie voor 100% rookverbod en de reactie van Pieter de Vos (CAP) hierop

 1. Lees je stukje net pas Wiebe, ik zal niet zeuren over mijn naam er boven, maar…
  Roken is slecht, en ik ben met je eens dat handhaving moet gebeuren, mijn opmerking ging verder, ik vind het beleid voor kleine kroegen verkeerd. Verboden te roken draait ze langzamerhand de nek om. Dat is zeer spijtig. Regels slaan vaak te ver door in dit land, er zijn er teveel, maar dat is democratie, iedereen wil zijn plannetje in een wet veranderen. Maar gelukkig heeft ook de VVD beloofd dat de regeldruk gaat verminderen, ik merk er alleen weinig van.

  gr

  Pieter de Vos

  • Hoi Pieter, dank voor jouw reactie.
   Minder regels is altijd goed. Probleem in Nederland is dat er bij elke regel een groep is die er onredelijk door benadeeld wordt en dat willen we dan weer repareren en krijgen we weer nieuwe regels.
   Hoe je het ook bekijkt. Roken is slecht voor de mens. Daar is zelfs niet eens discussie over. De wet zegt dat er niet gerookt mag worden in een horeca gelegenheid. Niet handhaven is soft. Wel roken in een kroeg is fout. Zo simpel is de wet. Wanneer je een wet wil veranderen, moet je niet bij mij zijn maar in Den Haag. Democratie werkt heel simpel. Wanneer een meerderheid is voor roken in de horeca dan mag er gerookt worden in de horeca. Dat is dus momenteel niet het geval. Stoppen dus en handhaven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *